Over kauwgom

Wat meer over kauwgom!

Wist u dat er in Nederland 5,5 miljoen kilo kauwgom gekauwd wordt en dat veel hiervan in het milieu terecht komt?

In de eerste en tweede wereldoorlog kwam met de Amerikanen ook de kauwgom naar Europa. De kauwgom zat bij de Amerikaanse en Canadese soldaten standaard in hun voedselpakket. Sinds 1948 maakt Nederland zijn eigen kauwgom. In de Maple Leaf Fabriek in Amsterdam wordt tot 2003 kauwgom gemaakt. De tweede kauwgomfabriek in Nederland is ook nu nog de enige in Nederland: RBV-Leaf BV in Sneek.

Kauwgom is niet alleen lekker. Veel mensen gebruiken kauwgom als mondverfrisser, dit kan door de mint-smaak en doordat sommige kauwgom zink bevat dat bacteriële activiteit tegengaat en een slechte adem voorkomt. Maar het kauwen verbeterd ook de concentratie en het geheugen. Dit zou komen door de extra bloedtoevoer die ontstaat door het kauwen. En daarbij komt ook nog dat suikervrije kauwgom goed zou zijn voor je gebit. Kauwen zorgt ervoor dat er extra speeksel wordt aangemaakt. Dit speeksel zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuuraanvallen op het gebit worden gestopt.

Op ons eigen Schiphol wordt er geen kauwgom verkocht en dat terwijl de meeste reizigers voor en tijdens het vliegen kauwgom eten.

In Valencia is zelfs een ‘kauwgompolitie’ in het leven geroepen. Deze speciale brigade bestaat uit 25 controleurs die in burgerkleding door de stad lopen op zoek naar ‘kauwgomwerpers’. Het op straat gooien van één kauwgompje kan leiden tot een boete van maar liefst 750 euro.

In Singapore is er sinds 1992 een wet tegen kauwgom. Deze wet verbiedt het gebruik, de verkoop en verdeling van kauwgom. Deze wet kwam er nadat een nieuw metrostelsel binnen de kortste tijd totaal vervuild was met kauwgum. Toeristen die naar Singapore reizen mogen maximum twee pakjes kauwgom importeren. Bij misbruik straffen tot 5500 US-dollar mogelijk…